Credite pentru investitii acordate IMM-urilor in franci elveţieni

Credit franciCEC va acorda IMM-urilor din sectoare productive, sănătate, turism şi comerţ, credite în lei pentru investiţii, cu o dobanda de aprox. 3,6 – 3,7 % pe an (o marjă de un punct procentual peste ROBOR 6 luni), pe baza unui grant de 20 milioane de franci elveţieni oferit de Elveţia.
In luna ianuarie 2014 s-a incheiat acodul pentru „Programul Româno-Elveţian pentru IMM-uri”, acord incheiat intre Ministerul Finanţelor Publice, Ministerul Economiei reprezentat de ministrul delegat pentru IMM-uri, Mediul de Afaceri şi Turism şi partea elveţiană, reprezentată de ambasadorul elevetian.
Programul de finantare a IMM-urilor se va derula prin CEC Bank. La suma virată de statul elveţian prin „Programul Româno-Elveţian pentru IMM-uri”, CEC va contribui cu echivalentul a 8,5 milioane de franci elveţieni, astfel că suma totală disponibilă se va ridica la echivalentul a 28,5 milioane franci elveţieni.
Fiecare IMM va putea accesa un credit de cel mult 100.000 de franci elveţieni (366.330 lei).
Acest program de finantare este bine venit in conditiile in care afacerile mici au fost puternic afectate de reticenta din ultimii ani a băncilor de a mai credita firmele mici, ca urmare a acumulării de credite neperformante in perioada crizei economice. Mai mult decat atat, dobanda la acest credit pare să fie avantajoasă, in conditiile in care nivelul dobanzilor practicate de băncile din Romania este unul ridicat. Potrivit unei cercetări efectuate anul trecut, 85% dintre reprezentantii companiilor au afirmat că nivelul dobanzilor practicate de bănci este prea mare, in timp ce 11% au considerat că este unul acceptabil.

Teoretic, la un credit de 100.000 de franci elveţieni acordat pe o perioada de 3 ani cu o dobanda de 3,65% an firma ar avea de platit dobanzi totale 5.609 franci elveţieni, ceea ce este rezonabil.

Chiar dacă dobanda este avantajoasă trebuie subliniat faptul că există un factor de risc important: posibila apreciere a francului elveţian in raport cu leul. Foarte multi isi aduc aminte de creditele ipotecare acordate in franci elvetieni in perioada 2007-2008, care apoi au devenit un cosmar pentru multi romani, ca urmare a intăririi monedei elvetiene.

Firmele mici interesate de obtinerea unei astfel de finantări pot accesa şi o garanţie emisă de Fondul Naţional de Garantare a Întreprinderilor Mici şi Mijlocii, care să acopere 80% din valoarea împrumutului (20% va fi acoperit de împrumutat).

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s