Afaceristii romani se concentreaza asupra exporturilor

Chiar dacă statisticile oficiale indică o usoară redresare a economei intreprinzatorii romani au fost si sunt in continuare nemultumiti de mediul de afaceri. Managerii firmelor sunt nemultumiti atat de politica economică a guvernului, de modul in care institutiile statului se comportă in relatia cu agentii economici, dar si de seriozitatea partenerilor de afaceri romani.
Să faci afaceri in Romania a ajuns o activitate extrem de riscantă datorită numarului mare de „tepari” care incă actionează pe piata romanească.
Potrivit datelor Bancii Nationale a Romaniei, in anul 2012 au fost raportate 10.505 cecuri fară acoperire si 174.845 bilete la ordin fară acoperire. Cumulat putem vorbi de instrumente de plată fără acoperire in valoare de 8,6 miliarede lei (aproximativ 1,96 miliarde EURO).
Dacă la toate astea mai adaugăm si puterea de cumpărare redusă a romanilor este usor să intelegem de ce oamenii de afaceri si-au canalizat eforturile către piata internatională si in special cea europeană. Acest lucru reiese din ultimele rapoarte referitoare la Comertul internaţional cu bunuri în perioada ianuarie – februarie 2013, publicate in cursul lunii aprilie 2013 de Institutul National de Statistică.
Se pare că deficitul balantei comerciale a României s-a redus la 208,2 milioane euro – cel mai mic nivel lunar din ultimii 10 ani.
În luna februarie 2013, conform estimărilor preliminare, deficitul balantei comerciale a fost de 208,2 milioane euro, mai mic cu 301,1milioane euro decât cel înregistrat în luna februarie 2012, fiind cel mai mic nivel lunar din ultimii 10 ani. Exporturile FOB au însumat 3873,3 milioane euro, iar importurile CIF au însumat 4081,5 milioane euro.
Comparativ cu luna februarie 2012, exporturile au crescut cu 10,0% iar importurile au crescut cu 1,3% (la valori exprimate în euro). Acesta este unul din motivele pentru care EUROSTAT situeaza Romania pe locul 4 intr-un top referitor la rata de crestere a produsului intern brut in 2013 fata de 2012.

Se pare că nemultumirile acumulate de managerii romani in ultimii ani i-au impis la actiune si ca urmare firmele romanesti au inceput să exporte mărfuri pe piete pe care sunt bani si nu se trag tepe.
Exportul către tările din vestul Europei si catre alte tări dezvoltate este si va fi si in viitor una dintre cele mai bune solutii pentru cresterea profitabilitatii unei firme. Multi afirmă ca nu este asa datorită concurentei puternice si a adaosurilor relativ mici ce trebuie să le practici dacă vrei să vinzi pe aceste piete. Acesti critici scapă insă din vedere 2 elemente:
– volumul posibil al vanzarilor
– ponderea extrem de mica a sumelor neincasate (sau cu alte cuvinte numar redus de „tepe”)
Chiar dacă adaosurile sunt mici profiturile absolute ale unei firme sunt mari atunci cand volumul vanzarilor este mare. De exemplu, la un volum total al exporturilor de 10 milioane de EURO cu un adaos de 6% pe care l-ai putea realiza din exportul de mobila in Germania castigi mai bine decat din vanzarea unor marfuri in valoare de 1 milion de EURO cu un adaos de 30% pe piata romanească. Dacă la asta mai adaugi si faptul că la vanzări totale de 1 milion EURO in Romania ai sanse mari să iei teape de cel putin 50.000 EURO nu este deloc greu să iti dai seama care afacere este mai profitabilă. Mai grav este atunci cand un client important al tau din Romania intră in insolventă si nu iti poti incasa facturi care pot ajunge si la 20% din cifra de afaceri. In acest caz in mod sigur nu mai vorbim de profit ci de pierdere, fiindcă tu iti pierzi atat adaosul tău cat si costul mărfii comercializate.

Concluzia: exportul către tariile cu economii puternice reprezinta una dintre cele mai bune solutii pentru a iti creste profitabilitatea firmei. Cei care au simtul afacerilor bine dezvoltat au facut deja pasul !

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s