Autorizari necesare pentru deschiderea unui magazin online

Afacerile online incep sa devina din ce in ce mai profitabile datorita cresterii continue a numarului de utilizatori ai internetului si datorita evolutiei obiceiurilor de cumparare. O categorie aparte in randul afacerilor online o reprezinta magazinele online. Aceste incep treptat sa ia locul magazinelor clasice iar incasarile acestor magazine sunt pe o panta ascendenta.

Multi dintre cei care se gandesc  sa demareze o astfel de afacere se intreaba de ce autorizatii au nevoie pentru a deschide un magazin online.

1. In primul rand e nevoie de o firma, fie ca este vorba de o societate comerciala infiintata in baza Legii nr. 31/ 1990, cu modificarile si completarile ulterioare fie Persoana fizica autorizata, Intreprindere individuala sau Intreprindere familiala infiintata  in baza OUG nr. 44/ 2008.

2. Autorizatii necesare functionarii unei firme.
In prima etapa autorizarea functionarii unei firme pentru un anumit domeniu de activitate se aproba de judecatorul delegat la ORC. Apoi la demararea efectiva a activitatii proprietarul este obligat sa obtina Autorizatia de functionare de la Primaria localitatii in care isi desfasoara activitatea. In prealabil, atunci cand este cazul (in functie de timpul marfii comercializate prin magazinul online) trebuie obtinute autorizatii de Mediu, PSI si dupa caz de la Directia sanitara si Directia Sanitar-Veterinara. Dupa ce va angajati personalul va trebui sa aveti grija si de autorizatia privind protectia muncii.

3. In ceea ce priveste functionarea propriu-zisa a magazinului online, legea care reglementeaza acest aspect este Legea nr. 365 din 7 iunie 2002.
Pentru a respecta normele legale in vigoare, magazinul online trebuie sa contina:
– Numele complet al firmei care desfasoara afacerea prin intermediul magazinului online.
– Datele complete de identificare (Cod Fiscal, Nr de inregistrare la Registrul Comertului, Adresa).
– Datele de identificare ale autoritatii competente, in cazul in care activitatea desfasurata este supusa unui regim de autorizare.
– Preturile aferente pentru produsele oferite spre vanzare.
– Autorizatia de la Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal, deoarece firma care administreaza magazinul online devine operator de date cu caracter personal in momentul in care cere clientilor sa completeze formularul de inscriere in magazin in vederea finalizarii comenzii.
– Link de pe prima pagina catre Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor www.anpc.gov.ro. (conform Ordinului Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorului nr. 433/2009).

Succes !

Reclame

Un gând despre &8222;Autorizari necesare pentru deschiderea unui magazin online&8221;

  1. Buna ziua,

    Aveti idee, pentru suplimentele nutritive vandute online, este necesara o autorizatie anume de la vreo autoritate din Romania?
    Producatorul (din UE) imi poate pune la dispozitie certificatele sale de conformitate etc.

    Multumesc.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s