Cum va fi finalul anului 2012 pentru intreprinderile din industria romaneasca ?

Daca stirile privind agricultura romaneasca in 2012 ne cam sperie nu acelasi lucru se poate spune si despre industrie. Potrivit informatiilor furnizate de Institutul Naţional de Statistică (INS) cifra de afaceri din industrie, atât pe piaţa internă cât si pe piata externă, a crescut în primele sapte luni, fată de aceeasi perioadă a anului precedent cu cca. 3%, în timp ce comenzile noi din industrie au crescut în acelasi interval cu 0,5%. Principalele cresteri s-au inregistrat in industria bunurilor de folosinta indelungata (+13,7%), industria bunurilor de uz curent (+8,4%) si industria bunurilor intermediare (+2,9%).

Pe de alat parte, referitor la comenzile noi din industrie, pe total (piata internă si piata externă), au scăzut în luna iulie 2012, în termeni nominali, cu 12% fată de luna precedentă si cu 1,6% faţă de luna iulie 2011

Si mai interesant este comunicatul de presa din 28 august 2012 al INS, referitor la tendinele în evoluţia activităţii economice în perioada august – octombrie 2012, potrivit caruia analiza efectuata asupra managerilor societătilor comerciale indica ca pentru perioada august – octombrie 2012 se va produce o tendintă de crestere moderată în sectorul de comert si relativă stabilitate în industria prelucrătoare, constructii si servicii în raport cu cele trei luni anterioare. Asa ca este posibil ca pierderile ce se vor inregistra in sectorul agricol sa fie partial compensate de cresterile din industrie.

Speram insa ca recentele diminuari ale bugetului la investitii nu ne vor conduce la o scadere in sectorul industrial. Analizele efectuate de INS au fost facute in luna august, cand multi dintre managerii intervievati nu stiau de reducerile bugetului pentru investitii.

Concluzia: este posibil ca anul 2012 se fie un an bun pentru firmele din industria romaneasca care nu au o pondere ridicata a veniturilor care sa provina din afaceri cu statul roman.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s